Interview - schrijfster Lizette van Geene

Lizette heeft in de zomer van 2023 haar eerste feelgood novelle uitgebracht in samenwerking met De Verhalenfabriek. Lizette heeft een enorm zachte schrijfstijl met veel gevoel voor humor. Ze schrijft natuurlijk al veel langer en heeft al eerder een roman en verhalenbundel uitgebracht. Maar na aanleiding van de nieuwste release is deze interview tot stand gekomen.

 

Een inspirerende vrouw die naast dit schrijfwerk veel tijd met haar gezin doorbrengt en daarnaast ook nog eens 4 dagen als docente Toegepaste psychologie. Hoe ze het doet weet ik niet maar daar heb je toch behoorlijk wat GIRLPOWER voor nodig als je het mij vraagt.  

 

Daarnaast heeft deze auteur tijden haar vakantie in de zon even tijd vrij gemaakt om mij te beantwoorden voor dit interview. Geniet en veel leesplezier! 

 

´Soms is het een verbluffend mooie zin in een boek, het uitzicht uit de trein, dan weer een krantenbericht. Of een verblijf in een oude villa met een geeloranje tegelvloer, en een schemerlamp met een ouderwets dik snoer. ´

 

Wie is Lizette van Geene?

 

Bij die vraag denk ik onmiddellijk aan mijn kinderen; ik ben boven alles mama. Onze eerste zoontjes waren 3 en 4 jaar oud, toen we na twijfelen besloten om te kijken of we nog een kindje konden krijgen. En dat werd een tweeling; nog een zoontje, én een dochtertje. Surprise! We hebben samen dus een groot gezin! Heel gezellig, heel druk, en vroeger leek ons huis wel een kinderdagverblijf, met veel vriendjes en vriendinnetjes over de vloer.

Verder groeide ik op in het dorp Heeze, woonde tien jaar in Tilburg en ruim 24 jaar in Eindhoven. Ik heb drie fijne zussen, waaronder ook een tweeling, een lieve mama, en een hond en een kat. Ik ben oorspronkelijk opgeleid als loopbaanadviseur, en werkte in veel verschillende banen. Begeleiding van mensen met uiteenlopende problemen (fysiek en mentaal), én schrijven, stonden hierin centraal.

 

Wat inspireert jou tot schrijven?

 

Eigenlijk kan dat alles zijn! Soms is het een verbluffend mooie zin in een boek, het uitzicht uit de trein, dan weer een krantenbericht. Of een verblijf in een oude villa met een geeloranje tegelvloer, en een schemerlamp met een ouderwets dik snoer. Ik schrijf graag thuis in stilte aan mijn bureautje, met de deur dicht. Bij ieder verhaal of boek heb ik een andere playlist. En zodra ik die muziek hoor, raak ik in de juiste stemming. Soms wordt mijn gezin knettergek van dezelfde muziek die ik dan keer op keer afspeel.

 

Hoeveel tijd besteed je aan het schrijven?

 

Dat wisselt. Als ik aan een verhaal werk, schrijf ik soms een heel weekend achter elkaar. Ik werk vier dagen in de week als docente Toegepaste psychologie, en een dag in de week als freelancer in verschillende opdrachten en projecten. Schrijven doe ik dus in de avonden en de weekenden, en veel in de vakanties. Maar ik denk dat ik gemiddeld acht uur per week schrijf, en dat is inclusief blogs en artikelen. Ik ben allround schrijfster, en vind schrijven in alle vormen leuk. Zo schrijf ik literaire verhalen en romans, studieboeken, blogs op mijn website, artikelen en projectplannen over thema’s die met mijn werk te maken hebben. Ook was ik tien jaar freelance recensente bij het Eindhovens dagblad. En sinds kort schrijf ik dus ook feelgood.

 

Wat is de eerste gedachten als je aan de dag begint?

 

‘Jip en Ollie moeten eten😉’! Onze witte golden retriever en geschifte zwart-witte katje. Als ik beneden kom, brengt Jip me zijn favoriete sok, Ollie wacht spinnend op een ochtendknuffel, en dan lopen we achter elkaar door naar de bijkeuken waar de brokken staan. Ze zijn altijd blij me te zien. Dat is niet altijd wederzijds, soms is het erg vroeg.. maar heerlijk zo’n enthousiaste begroeting, ook op ochtenden dat ik minder zin heb om op te staan!

 

Als je terug kijkt op je leven, wat waren dan de belangrijke ervaringen voor jou?

 

De avond dat mijn vriend en ik elkaar voor het eerst kusten, heel chaotisch, en onhandig, én romantisch. De geboorte van onze kinderen, vier onbeschrijflijke ervaringen. Het overlijden van mijn lieve papa en een van mijn beste vriendinnen, Angelique. Mijn eerste betaalde schrijfopdracht, alweer 23 jaar geleden, waarvoor ik naar het station in Utrecht reisde en daar bij een café latte het contract ondertekende. En natuurlijk de eerste keer dat ik voor een heuse ‘fan’ een handtekening zette onder een van mijn verhalen.

 

 

Hoe is Frans Hartenspel tot stand gekomen?

 

Oorspronkelijk schreef ik het voor een schrijfwedstrijd; ik werk graag met een deadline, omdat ik dan de druk voel om te schrijven. Door het overlijden van mijn vader rondde ik het verhaal niet op tijd af. Na een tijdje schreef ik verder, waarna ik het opstuurde naar uitgeverij De verhalenfabriek. Tot mijn verrassing wilden ze het publiceren! Met tips van de uitgever en proeflezers rondde ik het tenslotte af. Het verhaal zat al langer in mijn hoofd, en ‘Ik vertrek!’ is natuurlijk een droom van veel mensen. Heerlijk om dat in een verhaal uit te kunnen werken. (ik schreef hier ook een blog over, staat op mijn website en bij Hebban)

 

 

Wie is je favoriete personage uit dit boek?

 

Nathalie en Anne; daar kan ik niet tussen kiezen! Het zijn personages die ik al lang ‘ken’ en die al eerder een hoofdrol speelden in mijn verhalen. Nathalie is chagrijnig en rechtlijnig, maar is daardoor  koppig en standvastig, ook in haar hechte vriendschap met Anne. En Anne is een chaotische, snel gestreste en eigenwijze dame, die haar eigen geluk voor dat van Nathalie ‘on hold’ zet. Zo sterk kan vriendschap zijn. Maar het zijn dus al oude bekenden😉 En hoe langer ik als schrijver mijn personages ken, hoe meer ze gaan ‘leven.’ Ook Didier ‘kende’ ik dus al langer, zoals je in het verhaal leest. Hij is gebaseerd op iemand die ik lang geleden kende. Simon was voor mij dus een relatief onbekende, maar  

 

Wat is het meest opvallende element in dit boek?

 

De hechte, onvoorwaardelijke vriendschap tussen Nathalie en Anne. Ze gaan door dik en dun om elkaar gelukkig te maken, ook al zijn ze elkaars tegenpolen en worden ze geregeld gek van elkaar. Daarnaast vind ik het belangrijk om te laten zien dat het leven met een aandoening een worsteling kan zijn. Wat voor mij ook betekent dat je dus nooit een oordeel moet hebben over mensen, als je hun situatie niet kent. Nathalie worstelt met niet aangeboren hersenletsel. Ze probeert haar leven opnieuw in te richten, waarbij ze het lastig vindt om hulp te vragen. Dat is voor bijna iedereen een grote drempel.

 

Hoe heb je  de keuze gemaakt om het verhaal in het buitenland te laten afspelen?

 

Bij een ‘Ik vertrek’ vibe, hoort voor mij echt het buitenland. Mijn favoriete land is Frankrijk, Noord, Zuid én midden. Ik ga er graag op vakantie, en zou er ook best zelf een goedlopende bed en breakfast in een grote herenboerderij over willen nemen. Met een vriendin, mijn familie, mijn vriend en het hele gezin. Met lange tafels om gezellig lang te eten, een moestuin, een bibliotheek, een grote notenboom tegen de muggen.. klinkt bekend😉

 

Wat zou je anderen graag over het boek willen vertellen?

 

Als schrijfster geef je een verhaal uit handen zodra het gepubliceerd is. Iedere lezer haalt iets anders uit een boek, vaak ook iets heel anders dan je als schrijfster bedoelt. Ik hoop dan ook dat je op je eigen manier mee reist, kibbelt, lacht, in de regen staart en verliefd wordt met Nathalie en Anne. Ik vind niets heerlijkers dan mee dromen met de personages in een boek. En ik hoor heel graag van iedereen hoe je het verhaal vond!

 


 

Mijn ervaring met Lizette is erg prettig en ik ben helemaal weg van haar feelgood verhaal. Het lijkt mij dan ook erg leuk om nog meer van dit soort verhalen van Lizette te mogen gaan lezen. Een drukke maar passievolle vrouw die een inspiratie is binnen de schrijfwereld. Wil jij ook een kijkje nemen op de blog van deze auteur? om nog meer van haar werk te volgen? Klik dan op de onderstaande link en geniet!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.